De Fasen van de Maan

Een maancyclus duurt van nieuwe maan tot volle maan en dan weer terug naar nieuwe maan. Deze periode duurt ongeveer 29,5 dagen. Veel mensen denken dat een maancyclus 28 dagen duurt, en als dat het geval zou zijn, dan zouden de 13 manen redelijk in de solaire cyclus passen. Maar dat is dus niet zo. Er vallen ongeveer tussen de 12 en 13 manen binnen een zonnejaar, want de maan houdt zich totaal niet op aan de cyclus van de zon. Ze reflecteert wel het licht van de zon, maar ze heeft haar eigen patroon, haar eigen cyclus, haar eigen dans!

In deze periode van een maancyclus herkennen we verschillende fases. De meest bekende hiervan zijn de nieuwe maan, de volle maan. de wassende- en de afnemende maan. Maar er is meer te vertellen over de verschillende fasen van de maan, en welke invloed ze hebben op het leven van alledag. Als je hiervan kennis hebt, er rekening mee houdt, dan kan net alles even gemakkelijker verlopen!

Maanfase 1: Nieuwe Maan

Dit is de donkere tijd. In deze fase is de maan vanaf de aarde niet te zien, want ze reflecteert het zonlicht niet. De nieuwe maan is het begin van een gloednieuwe maancyclus. De maanenergie is in deze periode erg krachtig, ook al zien we haar niet. Met nieuwe maan is er sprake van een samenstand, een conjunctie tussen zon en maan. Een hele sterke energie dus, vergis je daarin niet! In deze fase is er alleen sprake van ideeën, intenties. Er is nog niets gemanifesteerd. Deze fase is ideaal voor het zetten van intenties, nieuwe ideeën op te doen. Welke droom wil jij uit laten komen?

De maancirkels van de Sisters of the New Moon zijn gepland op het moment van de Nieuwe Maan of kort erna, zodat we iedere maancyclus onze intenties opnieuw kunnen zetten en ons kunnen afstemmen op de energie van de komende Maan!

Maanfase 2: Jonge Maansikkel

Na ongeveer 3 tot 3,5 dag kun je ’s nachts weer iets van de maan waarnemen. Een kleine dunne sikkel, die na een periode van duisternis, nieuw licht in de donkere nacht brengt. In het Engels wordt deze fase de waxing crescent moon of gewoon crescent genoemd. Een echte eenduidige Nederlandse naam is er niet voor deze fase, die duurt tot 7 dagen na de nieuwe maan. Wij noemen het de jonge maansikkel. Je hebt je intenties met nieuwe maan gezet. Heb nu moed en vertrouwen, blijf denken aan dat wat jij wil bereiken en blijf je intenties energie schenken!

Maanfase 3: Eerste Kwartier

Deze maanfase valt precies op de helft tussen de nieuwe en de volle maan in. De maan is nu voor de helft zichtbaar. Het is een cruciale fase en de invloed van deze fase loopt van 7 tot 10,5 dag na de nieuwe maan. Dit is hét moment om daadwerkelijk stappen te zetten om je intentie tot bloei te laten komen. Tijd voor actie, dus! Het universum kan je in deze fase testen. Heb je de keuze voor jouw intentie met je hoofd of met je hart gemaakt? Intenties die in één lijn zijn met je zielsverlangen hebben de meeste kans van slagen.

Maanfase 4: Wassende Maan

De volgende fase is de wassende maan. In het Engels wordt deze fase de waxing gibbous moon genoemd. Deze fase start ongeveer 10,5 dagen na de nieuwe maan en duurt tot de maan vol is. Dat is ongeveer 15 dagen na de nieuwe maan. De energie van de maan is steeds sterker voelbaar, naarmate de maan in omvang groeit. In deze periode neemt je energie toe en zijn er volop kansen en mogelijkheden met betrekking tot je intenties te zien, als je er oog voor hebt! Gebruik deze energie om verdere acties te ondernemen en de zaken echt aan te pakken. Het is tijd om de verandering echt door te zetten. Treed buiten je comfortzone!

Maanfase 5: Volle Maan

De maan is nu in al haar pracht te zien. Vol en rond staat ze aan de hemel te flonkeren, haar krachtige energie uitstralend. In de cyclus van de maan is dit het hoogtepunt. De maanenergie is in alles voelbaar. Gebruik de krachtige energie van de volle maan om je intenties en de acties die al hebt uitgezet nog een laatste boost te geven. Dit is de periode met de grootste manifestatiekracht. Het is ook vaak -energetisch gezien- een periode van onrust. Er kan heel duidelijk zichtbaar worden wat echt bij je past en wat je mag gaan loslaten. Dat kunnen ook de intenties zijn, die je misschien eerder met zoveel liefde hebt gezet. Het universum geeft je op allerlei manieren boodschappen; let hierop! Zo kun je zien of je op de goede weg zit, of dat er misschien nog iets nodig is om je doel te bereiken. Werk met de energie van de volle maan op de dag zelf of de dag ervoor of erna.

Maanfase 6: Afnemende Maan

Deze fase start kort na de volle maan. De Engelse naam voor deze fase is de waning gibbous moon en de fase duurt tot 7 dagen na de volle maan. De maan wordt iedere nacht iets minder zichtbaar, en daarmee wijzigt heel langzaam de soort maanenergie. Was de energie van de maan tot nu toe gericht op groei, expansie, actie; nu is dit niet meer zo. Vergis je niet; de energie is niet minder krachtig, want de maan is er altijd. Maar er vindt een langzame transformatie plaats van actie en buiten je comfortzone treden naar rust en vertragen, omdat je de spirituele les op dit moment bewust leert of je doel bereikt. Het gaat echter nog niet helemaal vanzelf. Wees geduldig met jezelf!

Maanfase 7: Laatste Kwartier

Net als het eerste kwartier valt het laatste kwartier precies tussen de volle maan en de nieuwe maan. Ook nu is er precies de helft van de maancirkel te zien; weliswaar de andere helft dan bij het eerste kwartier. Het laatste kwartier begint 7 tot 10,5 dagen na de volle maan. Dit is de tijd om deze Maan te evalueren; welke wijze lessen neem je mee naar de volgende Maan en wat wil je loslaten? Sta stil bij je successen en bij de uitdagingen die nog voor je liggen. Voel de dankbaarheid voor wat wèl lukt!

Maanfase 8: Asgrauwe Maan

10,5 tot 15 dagen na de volle maan begint de laatste fase. In het Engels heet deze fase de waning crescent moon en er is ook hier geen eenduidige Nederlandse naam voor. Wij noemen het de asgrauwe maan. De maan is steeds minder zichtbaar. Er staat slechts een dunne sikkel aan de hemel, die iedere nacht smaller wordt, steeds minder zichtbaar. Het is tijd voor herstel en rust. Deze maanfase vraagt om verbinding met je innerlijke wereld. Neem binnen je eigen mogelijkheden, de tijd om je terug te trekken, tijd voor jezelf te nemen. Rust en wees lief voor jezelf zodat je de tijd hebt om te herstellen en weer op te laden voor de komende cyclus. Geef je daarom over aan het Universum en haar wijze lessen. Accepteer dat er een goede tijd voor alles is en dat het leven komt zoals het komt.

Start nu je eigen spirituele reis met de Maanfasen, samen met andere geïnteresseerden. Geef je hier op om onze Maancirkels bij te wonen.

Reacties zijn gesloten.